NL · EN
Winkelmand (0) · 0,00
the quest

Het begon jaren geleden met het lezen van het boek Nachttrein naar Lissabon. Al meteen na het lezen van de eerste pagina was ik er ondersteboven van. Ik las het boek in één adem uit, en werd als het ware het boek in gezogen. De toon van het boek raakte me, maar bovenal de hoofdpersoon die van het ene op het andere moment zijn vertrouwde leven omgooide.Herkenbaar?
Vrijwel direct wist ik dat ik dit boek wilde gaan verbeelden. Het werd mijn droomproject. Maar hoe en wat? Ik had er nog geen idee van. Met de roman en de camera in mijn hand reisde ik meerdere keren naar Bern en Lissabon. Op zoek naar de essentie van het verhaal, en, wat later bleek: de essentie van mijn leven. Vlak voor mijn eerste vertrek naar Bern ontmoet ik de schrijver Pascal Mercier.Een onwaarschijnlijk mooie ontmoeting die zo voedend en inspirerend bleek te zijn voor de reizen die volgden.

Voor mij is deze reis een zoektocht, een queeste, geweest naar mijn innerlijke vrijheid, een zoektocht, met de camera in mijn hand, naar wie en waar ik ben, wat ik doe, hoe ik de dingen doe en bovenal hoe daar een omgang mee te vinden.
The quest is een persoonlijke verbeelding van een zoektocht naar antwoorden op existentiële vragen. Om te ontdekken dat je niets zeker weet. En dat dat leidt naar innerlijke vrijheid.

Ik geloof dat fotografie een manier is om naar jezelf te kijken. Wanneer ik fotografeer, of naar foto’s van anderen kijk, kom ik meer over mezelf te weten. Is dat wat je ziet daadwerkelijk wat je ziet?

En vanaf 23 november ligt het fotoboek in de winkel:

the quest, a photographic journey, based on the novel Night Train to Lisbon

Reserveer nu alvast een exemplaar bij uitgever Lecturis !


The making of … de reis:
Als donderslag bij heldere hemel, zo denderde het boek Nachttrein naar Lissabon jaren geleden mijn leven binnen. Het verhaal raakte mij diep. Mijn eigen zoektocht naar antwoorden op vragen als wie ik in essentie ben, welke keuzes ik in mijn leven maak, wie ik ben als het gaat om zekerheid, focus en vrijheid. Hoe ga ik om met verwondering, leegte en creativiteit? Het fascineerde me.Als iemand die beeld zo nodig heeft om dingen te begrijpen, realiseerde ik me dat ik de zoektocht nodig had, naar die beelden die dit boek bij mij opriepen. Ik had ze nodig om antwoord te krijgen op die steeds weer terugkerende vragen. Immers: woorden laten beelden zien en andersom.Voor de vijfde keer lees ik het boek en weer die eerste pagina van Nachttrein naar Lissabon, die openingspassage… Ineens zag ik de bijzondere overeenkomst tussen mij en de hoofdpersoon uit het boek. Zoals dit verhaal – die eerste bladzijde – mijn leven binnenstormde, zo stormde Amadeu de Prado het leven van Gregorius binnen… De zoveelste mooie ontdekking.Na aankomst in Bern was er maar één plek waar ik als eerste heen wilde: de Kirchenfeldbrücke, de brug waar het allemaal begint. Zo geschiedde. Eindelijk was ik op de plek die ik in mijn verbeelding al zo goed kende. En anderzijds zo nieuw was. Deze plek markeert een moment dat zo belangrijk voor me was… en is.Na een paar prachtige dagen in Bern, met veel zon en gelukkig ook een regenachtige dag, ontdekte ik dit: deze eerste reis naar Bern is slechts een klein begin. Net als het boek vraagt om herlezen, vraagt Bern om terugkomen.En de zoektocht gaat, geheel in stijl met het boek, verder:

“En hoe meer ruimte hij gaf aan dat gevoel des te meer kwam het hem voor dat de verhouding tussen wat mogelijkheid en werkelijkheid was, begon te veranderen.”

© copyright annemarie hoogwoud photography
Niets van deze website of de inhoud ervan mag worden gereproduceerd, gekopieerd, gewijzigd of aangepast, zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van Annemarie Hoogwoud