NL · EN
Winkelmand (0) · 0,00

The making of… | Terug in Bern

night train to lisbon,bern, Bahnhof Bern, the making of night train to lisbon

18 september 2017 · annemarie hoogwoud

The making of Night Train to Lisbon

‘En toen, opeens, besefte hij dat hij de reis werkelijk maakte – dat die niet alleen een mogelijkheid was, iets dat hij tijdens een slapeloze nacht had uitgedacht en dat werkelijkheid had kunnen worden, maar iets dat werkelijk en waarachtig plaatsvond. En hoe meer ruimte hij gaf aan dat gevoel des te meer kwam het hem voor dat de verhouding tussen wat mogelijkheid en werkelijkheid was, begon om te draaien.’ Raimund Gregorius, Night Train to Lisbon

Vorige maand was ik voor de 3e keer in Bern met als doel een volgende stap te maken in mijn Nachttrein project. Ik had geen concrete plannen. Het enige wat ik wist is dat ik verder wilde met het project en dat het nodig was om daar weer te zijn.  Vertrouwen op dat het zich voordoet als het zich voor moet doen.

En het deed zich voor: gedurende de dagen in Bern werd me zo duidelijk dat de verhouding tussen wat mogelijkheid en werkelijkheid was, begon om te draaien. 

Twee en een half jaar geleden alweer, was ik voor de eerste keer in Bern. Een eerste kennismaking met de stad die zo’n prominente rol speelt in het boek. Een tweede keer volgde snel daarop en, natuurlijk, daarna ook Lissabon.

En nu dus terug in Bern. Opeens zag ik dat de cirkel rond was: Bern-Lissabon-Bern. Mundus keerde ook terug naar Bern. En dat het dus zo klopte dat ook ik terugkeerde naar Bern.

En plots zag ik hoe de verhaallijnen uit het boek, mijn verhaal (want ja, waarom is dit project zo ongelooflijk belangrijk voor mij?) en de beelden in elkaar passen. M.a.w. dat de verhouding tussen wat mogelijkheid en werkelijkheid was, begon om te draaien. Opgetogen en vol energie keerde ik terug naar huis!

Tijd om hetgeen ik in Bern gezien had, uit te werken. In alle rust en (min of meer) offline heb ik een aantal dagen gewerkt: passages herlezen, over het water uitstaren, mijn beelden keer op keer bekijken. En geschreven, mijn verhaal: wat gebeurde er tussen het lezen van die allereerste bladzijde in het boek, vele jaren geleden, en nu.

Een boeiend proces en bovenal een proces dat me weer een stukje dieper in het boek en bij mezelf brengt. En bij het verhaal dat ik met dit project wil vertellen: in de zoektocht naar innerlijke vrijheid heb je altijd een keuze en dat is  My eye on The Nighttrain to Lisbon

Je kunt deze serie “The Making of Night Train” ook volgen op  Instagram en FacebookGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© copyright annemarie hoogwoud photography
Niets van deze website of de inhoud ervan mag worden gereproduceerd, gekopieerd, gewijzigd of aangepast, zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van Annemarie Hoogwoud