NL · EN
Winkelmand (0) · 0,00

my eye on landscape – kies je bloem!

8 mei 2015 · annemarie hoogwoud

“Don’t cut the shadows!” Het is alweer twee jaar geleden dat die woorden van mijn grote voorbeeld Charlie Waite, door het Lake District galmden. ja, ik was daarbij. De ervaringen van die 4 dagen, hebben een onuitwisbare indruk op mij gemaakt en een grote impact op mijn fotografie en manier van werken gehad. Een bijzondere ontmoeting waarover je meer kunt lezen in mijn blog van destijds: lake district

 

En dan hoor ik dat Charlie naar Nederland komt, samen met bloemen- en landschapsfotograaf Sue Bishop. Een warm weerzien na 2 jaar, fantastisch ook om Sue te ontmoeten en weer nieuwe Engelse vrienden te maken. Net als 2 jaar geleden wederom een korte, intensieve workshop met grote impact. Dit keer bloemenfotografie, in de Keukenhof. De Engelsen waren verbaasd dat ik daar voor het laatst geweest was als kind……

Tja, bloemenfotografie, niet echt my cup of tea. Ik ging natuurlijk voor de ontmoeting met Charlie, toegegeven, maar toch. Gedurende deze dagen bleek dat het goed was een keer uit mijn comfortzone van de landschappen te stappen en te focussen op 1 ding: een bloem. Sue liet ons zien hoe haar prachtige bloemenfoto’s tot stand komen: kijk bewust naar een onderwerp (kies eerst je bloem), naar de combinatie van kleuren, naar het licht (tegenlicht is het meest interessant) en (vooral) naar de achtergrond. Onbewust aandachtspunten die ik in mijn landschapsfotografie ook toepas. Maar het is goed daar letterlijk op de vierkante centimeter voor een paar dagen bewust mee bezig te zijn, met een onderwerp dat ik normaal niet zou kiezen. En de mogelijkheden en onmogelijkheden in alle rust te onderzoeken. Op die vierkante centimeter word je je nog meer bewust van de impact van licht en kleur en hoe je daarmee kunt spelen. Na een paar uur werken, merkte ik dat ik er van in de ban raakte. Steeds opnieuw die zoektocht naar bloem, licht en achtergrond. Het moest toch mogelijk zijn ook van die mooie foto’s te maken….. Nou ja, we kwamen een beetje in de buurt van Sue, niet meer dan dat.

Resultaat: naar huis met voor mij verrassend mooie bloemenfoto’s en ervaringen rijker. En een paar heerlijke en inspirerende dagen achter de rug met dank aan Charlie en Sue, van Light a Land, en mijn medecursisten. En ja, eerlijk is eerlijk, snel weer terug het landschap in, want na 3 dagen op je knie tussen de bloemen begon het toch te kriebelen, of liever gezegd zeer te doen: zwaar beroep bloemenfotograaf 😉

Maar wel met drie dingen nog scherper in gedachten: wat ga je doen, met welk licht en met welke achtergrond.

Thanks folksGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© copyright annemarie hoogwoud photography
Niets van deze website of de inhoud ervan mag worden gereproduceerd, gekopieerd, gewijzigd of aangepast, zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van Annemarie Hoogwoud