NL · EN
Winkelmand (0) · 0,00

my eye on landscape – Lake District

Lake District

10 september 2013 · annemarie hoogwoud

Het was een zeer koude zondagochtend, eind januari, de wind raasde over het landschap in het prachtige Lake District in Engeland.

Samen met een groep Engelse fotografen mocht ik daar een paar dagen vertoeven, onder de bezielende leiding van Charlie Waite, one of the masters of landscape photography.Na een zeer regenachtig begin van de dag, gaat het opeens hard waaien en breekt als gevolg daarvan de lucht. Geen moment van aarzeling: we pakken onze spullen, die al klaar stonden, en springen in de auto.De locatie was van te voren al door Charlie bedacht dus daar hoefden we niet meer over na te denken. Op naar de stone circle van Castlerigg!!

Onderweg in de auto licht Charlie de “plaats van handeling” alvast toe, zodat we direct aan het werk kunnen.
Ik kende de plek niet en werd dan ook compleet verrast en geraakt door de schoonheid, de weidsheid en de mystiek van deze bijzondere plek met zijn stone circle. En zoals altijd, zeker als ik ergens voor het eerst kom, neem ik de tijd om de plek in me op te nemen.
Eerst wil ik mij de omgeving / het landschap met zijn specifieke energie eigen maken, het moet als het ware in mij gaan zitten. Ik ben altijd op zoek naar de verbinding met het landschap: wat doet het met mij, raakt het me en zo ja wat dan?

Dat betekende in dit geval even afzonderen van de groep, wat rondwandelen, de geur opsnuiven en voelen wat het landschap met me doet. En het deed wat met me: ik voelde de historie, de mysterieuze sfeer en dat werd allemaal nog extra versterkt de gure wind en de kou.

En dan begint het kijken en het vormen van een beeld: waar ben ik eigenlijk, wat wil deze plek mij laten zien, wat doet het licht, vanuit welk standpunt komt het gebied het meest tot zijn recht?Om vervolgens richting fototas te gaan en mijn spullen te pakken. Met welke lens ik ga fotograferen heb ik min of meer onbewust dan al besloten. Ook dat ik een ND grad filter ga gebruiken, want het contrast is te groot.

Het waait enorm en ik merk dat ik nu dan wel blij ben met mijn zwaardere statief; het sjouwen dus toch maar op de koop toenemen. Door de harde wind volgen zonlicht en schaduw elkaar in hoog tempo op, maar wat een licht, WAANZINNIG!!! Charlie is helemaal buiten zinnen en roept regelmatig: “watch the light, 30 secs from now!!” en “don’t cut off the shadows”. Maar we zijn eigenlijk allemaal buiten zinnen: wat een licht, wat een mysterieuze plek……

Ik ben heerlijk aan het werk. Iedere keer weer merk ik dat door te werken op statief er rust komt in mijn manier van fotograferen. Het dwingt me om zorgvuldiger te kiezen voor een bepaalde compositie, te wachten op het juiste licht en het juiste moment. De compositie en wat ik wil zeggen zit inmiddels in mijn hoofd. De weidsheid, schoonheid, impact en mysterie van het gebied laten zien, in één beeld. De stone circle met de bergen op de achtergrond, het licht van rechtsvoor dat een prachtige schaduwwerking geeft.
En dan: DE foto is gemaakt. Ik voel het, alles klopt: moment, licht, compositie en standpunt.
Ik maak nog wat foto’s daarna, maar eigenlijk is het niet meer nodig, het staat er op! Dit blijft iedere keer weer een bijzonder moment.

En alsof het zo moet zijn verdwijnt het prachtige licht als sneeuw voor de zon. We zagen het al aankomen: over en uit… alleen nog maar donkere wolken. Alsof de natuur ons wil zeggen: het is mooi geweest… We pakken onze spullen in, stappen de auto in en terug naar het hotel voor een heerlijke lunch bij de open haard. Het nagenieten kan beginnen!

Dit is waar ik het allemaal voor doe… het moment in en met het landschap… met een prachtig beeld als beloning en herinnering.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© copyright annemarie hoogwoud photography
Niets van deze website of de inhoud ervan mag worden gereproduceerd, gekopieerd, gewijzigd of aangepast, zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van Annemarie Hoogwoud