NL · EN
Winkelmand (0) · 0,00

my eye on landscape – een kwestie van tijd

2017 Bosham, England

26 juni 2017 · annemarie hoogwoud

Het is allemaal een kwestie van tijd. Een inzicht dat ik onlangs op een presenteerblaadje kreeg aangedragen. Kwestie betekent volgens het woordenboek: “waar het over gaat”

En opeens zag ik mijn leven in dat licht. Al zolang ik mij kan herinneren is tijd, de tijd nemen waar het bij mij inderdaad over gaat.
Onlangs heb ik afscheid genomen van een organisatie waar ik 3 jaar een opdracht voor heb gedaan. Ja, ik had er de tijd voor genomen.

Op een gegeven moment weet je wanneer je moet gaan heb ik geleerd. En onlangs kwam dat moment: ik wist dat ik moest gaan. Dat het mijn tijd was.

Het was een afscheid van de mensen daar, de omgeving, afscheid nemen van datgene waar ik zo mee in contact was, waar ik met hart en ziel was, en waar ik de tijd voor had genomen. Een andere manier ken ik ook eigenlijk niet.

En tegelijkertijd ook een afscheid van de hectiek daar, afscheid van een organisatie waarvoor het lastig is ergens de tijd voor te nemen.

Het moment brak aan dat ik wist dat ik moest gaan. En dan is het geen keuze meer maar weet je wat te doen.

Ik heb de tijd genomen en wist te wachten tot dat moment.

Mijn kwestie van tijd, zag ik opeens, verdiept datgene waar ik mee bezig ben. Ik heb het nodig om verder te komen.

Het duidelijkst is dat te zien in mijn fotografie.

Fotograferen is een kwestie van tijd. Natuurlijk, de (bijna) allesbepalende sluitertijd. Maar er is meer dan dat.

Fotograferen is de tijd nemen, om waar te nemen, om te kunnen zien wat er is, om in contact te komen met het landschap, om te beseffen waar je bent. Dan kun je anders gaan kijken en ga je je omgeving, daar waar je op dat moment deel van bent, anders zien.

Dat alles is een kwestie van tijd, en dat is wat mij verder brengt.

Mijn nieuwe website is een voorbeeld van dat wachten de moeite waard is. Een website die al veel eerder gepland was, maar de tijd nodig had om “geboren” te worden. Dat wachten, de tijd nemen, was niet altijd even makkelijk, maar uiteindelijk is het resultaat zoveel beter dan wanneer ik niet de tijd zijn werk had laten doen.

“Alles komt op tijd voor degene die weet te wachten”

(Lev Tolstoj, met dank aan Linda Graanoogst)
2 reacties op “my eye on landscape – een kwestie van tijd”

 1. tjitze de jong schreef:

  Wat ben ik trots op je, Annemarie. Wat mooi en moedig en juist.

  Een dubbel en dwars en dik verdiend drievoudig hieperdepiep hoeraaaaaa

 2. Susanna schreef:

  Van harte gefeliciteerd met je nieuwe website!
  En bedankt voor de mooie woorden over het proces wat je hebt doorgemaakt. Inspirerend. Tijd en de tijd nemen, en dan ontdekken dat alles zijn of haar (eigen) tijd heeft om tot wasdom te komen. Hoe mooi is dat!
  En nu kan iedereen je schitterende werk zien! Want wat is het mooi! Nogmaals van harte gefeliciteerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© copyright annemarie hoogwoud photography
Niets van deze website of de inhoud ervan mag worden gereproduceerd, gekopieerd, gewijzigd of aangepast, zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van Annemarie Hoogwoud