NL · EN
Winkelmand (0) · 0,00

my eye on landscape – het regent in andalusie

Gorafe Spain, Mijn beeld van landschap, Annemarie Hoogwoud Photography, my eye on landscape

2 maart 2018 · annemarie hoogwoud

en ik lees het boek The Mind’s Eye, van fotograaf Henry Cartier-Bresson.
The Mind’s Eye….. een intrigerende titel, met een evenzo intrigerende passage:

“My passion has never been for photography ”in itself,“ but for the possibility– through forgetting yourself– of recording in a fraction of a second the emotion of the subject, and the beauty of the form; that is, a geometry awakened by what’s offered. The photographic shot is one of my sketchpads.” – Henry Cartier-Bresson 1994

“… through forgetting yourself…” . Wat is dat eigenlijk?

Ik (her)ken het in ieder geval als het zich voordeed, altijd achteraf.
Tegelijkertijd moet ik nu ook denken aan een uitspraak van een docent tijdens een van de cursussen psychosynthese die ik volg: “als je even niet oplet gebeurt het”.
Wat is er eigenlijk gaande op zo’n moment van onoplettendheid?
Juist door even niet op te letten, “through forgetting yourself”, valt alles samen, in een fractie van een seconde. En dan is daar het beeld!

Een paar dagen geleden overkwam het me: alleen, midden in het prachtige natuurpark Gorafe, hier in Andalusië, Spanje. Ik vergat mezelf. Tijd en zelfs plaats vervaagden.
Het bijzondere is dat die momenten zich meestal voordoen als ik “het” even niet meer weet en de grip kwijtraak op de dingen waar ik mee bezig ben.
Op die momenten trek ik mezelf terug in het landschap, met mijn camera, in dit geval midden in Gorafe, en zie wel, zonder verwachtingen, wat er gebeurt.
En dan gebeurt het, alles valt samen: “through forgetting yourself”. Magisch.

Een mens moet wel wat te melden hebben

Zo verging het ook met mijn gedachte dat het hoog tijd werd voor een blog/nieuwsbrief. Een gedachte die dan tegelijk naar boven komt is: “maar wat zet ik daar dan in? Een mens moet wel wat te melden hebben.”
Aan dat laatste weliswaar geen gebrek en dat is het hem nu juist. Er is de afgelopen maanden zoveel gebeurd dat ik denk waar moet ik beginnen? De nieuwsbrief kan gaan over de presentatie van een prachtige foto opdracht over de tegenstellingen in de ruimtelijke ordening in Friesland, over de samenwerking met Charlie Waite, over een belangrijke volgende stap in mijn Nachttrein project, over mijn werk terugzien op de nieuwe website van het friese bureau Noordtij, over mijn werk op (duurzame) houten blokjes bij de provincie Flevoland en last but not least op groot formaat in huiskamers aan de muur.
Te veel….

Heerlijk die regenachtige dagen!

Vlak na het moment dat ik dacht: ik doe het niet, ik schrijf nu geen blog/nieuwsbrief, let ik even niet op, en lees ik “The Mind’s Eye”. Ik kan zien wat er met mij gebeurde de afgelopen dagen hier in Andalusië, toen het nog niet regende.

Het volgende moment vind ik mezelf terug achter de laptop deze blog te schrijven.

Heerlijk die regenachtige dagen! En met mijn beeld van landschap is het ook goedgekomen 😉

Adios y hasta luego
AnnemarieGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© copyright annemarie hoogwoud photography
Niets van deze website of de inhoud ervan mag worden gereproduceerd, gekopieerd, gewijzigd of aangepast, zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van Annemarie Hoogwoud