NL · EN
Winkelmand (0) · 0,00

Annemarie als landschapsfotograaf (oud)

“Mijn eerste contact met de camera had ik op 15-jarige leeftijd. We woonden in Watergraafsmeer, Amsterdam. Onze buurman reisde regelmatig af naar IJsland en Groenland en maakte daar foto’s van het landschap. Uren kon hij erover praten en avonden achtereen bekeek ik zijn dia’s; ik vond het prachtig. En toen hij een nieuwe camera kocht, mocht ik zijn Minolta hebben. Mijn eerste camera!

Jaren later besloot ik de vakopleiding fotografie aan de Fotovakschool in Apeldoorn te volgen. Breed opgeleid begon ik mijn loopbaan als fotograaf: van trouwreportages tot rouwreportages en alles daar tussenin, zoekende naar wat mij werkelijk dreef.”

“Een ommekeer in die zoektocht kwam in 2003, toen ik als projectsecretaris ruimtelijke ordening bij de provincie Fryslân aan de slag ging. De toenmalige opdrachtgever wist dat ik fotografeerde en vroeg me of ik al het beeldmateriaal voor het project wilde maken. Ineens wist ik wat me te doen stond: landschapsfotografie.”

“De fotografie helpt mij te zien wat er is. Dat is de rode draad in mijn leven. Via beelden zoek ik de essentie; die krachtige eenvoud, de schoonheid van het alledaagse. Letterlijk en figuurlijk in het landschap zíjn en een wereld van ruimte creëren. En vanuit die wereld ontvouwen zich andere, nieuwe werelden.”

“Mijn grote inspirator is Charlie Waite, een bekende landschapsfotograaf uit Engeland. Hij leerde mij dat je een open ‘mind’ nodig hebt om te fotograferen. Your mind and attitude to the landscape itself must be in the right shape.” 

 Hoe je je verhoudt tot het landschap is inderdaad cruciaal. Kijk maar naar mijn foto van de Konikpaarden in de Oostvaardersplassen. Zo’n beeld kan ik alleen vangen als ik de tijd neem. En wacht tot het juiste moment zich voordoet. Als alles samenvalt. Altijd word ik verrast wanneer ik zonder verwachtingen op pad ga. Eenvoudigweg door te wachten en te kijken. De essentie van het landschap toont zich in traagheid.”

“Mijn droom? Ik heb wel ‘n lijstje! Maar mijn ultieme dromen: mijn werk in een gallery zien hangen, en een simultane expo in Bern en Lissabon van mijn project Nachttrein naar Lissabon… En tja, FOAM of Guggenheim… Dromen mag, toch?”

“Zichtbaar worden met mijn beelden en daarmee de schoonheid, traagheid en zachtheid van de wereld waarin wij leven laten zien. Dat is wat my eye on landscape voor mij betekent.”

“A good photograph is a received photograph, an exchange between you and the landscape, in which there is a dialogue between the two of you. It is simply courtesy to allow the landscape to speak.” – Charlie Waite, landscapephotographer

 

Annemarie Hoogwoud | m 06 51924070


Bezoek pers pagina